Vinterbadning

Vinterbadeforeningen Søens Folk er en samling af friske “piger og drenge”, der mødes 3 gange om ugen vinteren igennem for at bade i Davinde Sø. Vinterbaderne har været aktive siden 2005.

Der er i Davinde tale om en ret primitiv form for vinterbadning, hvis du sammenligner med andre vinterbadeforeninger – vi har hverken klubhus, omklædningsrum eller sauna. Til gengæld er det gratis at deltage, da vi jo dermed heller ikke har nogen udgifter. Og der er heller ingen krav om, at du skal deltage et vist antal gange i løbet af sæsonen – du kommer de gange, du har mulighed for det og har lyst.

Der bades hver søndag fra kl. 9.30 og alle tirsdage og torsdage fra kl. 17.00 fra Davinde Havn, dvs. fra en badebro nær Odense Mini-Sails klubhytte. Fra badebroen kan du hoppe i søen på steder med rigelig dybde til udspring, men du kan også vælge at vade ud fra bredden af søen, hvor det kun langsomt bliver dybere.

Vores formål med vinterbadningen og det kolde gys er at opnå velvære, ikke bare i øjeblikket men også bagefter og på længere sigt, at få varme hænder og fødder og undgå forkølelser – og nogle af os oplever vinterbadet som et beroligende, nærmest meditativt ritual og føler, at vi nærmest bliver ”høje” af oplevelsen. Vi er med andre ord alle blevet bidt af at dyppe vore kroppe i det kolde vand i Davinde Sø.
Efter en hurtig omklædning under halvtaget ved sejlernes klubhus, kaster vi os i det ofte 2 -3 grader varme vand. Er vinden i sydøst har vi mulighed for at klæde om i et af Tarup-Davindes kanohuse, ellers blæser underbukserne væk.
Vi vil også fremhæve det sociale samvær, vi har i gruppen – det er klart, at det er nemmere at komme af sted de første gange på sæsonen, når man er sammen med en solid flok af garvede, trofaste vinterbadere. Efter det kolde gys, sker det at en eller anden har taget lidt “frostvæske” med, så den dejlige varme i kroppen hjælpes lidt på vej. Vinterbadning handler på alle planer om livskvalitet!
Søens Folk bader hele vintersæsonen fra september til marts, også selvom vi må begynde med at rydde et lille vandhul for grødis eller mindre isflager. Det er endnu ikke sket så mange gange, at vi har været nødt til at aflyse på grund af is på søen.
Til nytår har vi et svedehyttearrangement. Her kombineres det kolde bad med en tur i en lille, primitiv saunahytte. Vi rigger en hytte til med stolper, presenning og sten, der efter en tur på bålet er rødglødende og hurtigt varmer hytten op til saunatemperaturer. Herinde sidder vi så og sveder lidt, før vi kaster os i vandet. Dette gentages 3-4 gange, hvorefter vi får en portion dampende suppe. Herligt. Det er en uskreven regel, at man aldrig bader alene af hensyn til badesikkerheden – og så bader vi normalt med tekstiler på kroppen!
Når sæsonen nærmer sig sin afslutning, runder vi af med en lille komsammen i forsamlingshuset. Du er meget velkommen til at være med.
Som førstegangsbadende tilråder vi, at du begynder allerede i det sene efterår, så kroppen gradvist tilvænnes de lavere temperaturer i luften og vandet. Vi er altid åbne for nye medlemmer, og har det evt. din interesse, så ring eller mail.

Jens Højager Jørgensen
Udlodgyden 35
5220 Odense SØ
Tlf.: 30533059
E-mail: jens.hojager@gmail.com